Placeholder Picture


Rasomschrijving Lancashire Heeler

De Lancashire Heeler vindt zijn oorsprong in Engeland. Aannemelijk is dat de Heeler in het begin voornamelijk werkte met koeien.

De manier van drijven bestond eruit dat de Heeler naar de hakken van de koeien beet en dan wegdook. In de volksmond werd hij dan ook een “nip ’n duck dog” genoemd.

Het is tevens aannemelijk dat de Welsh Corgi Cardigan heeft bijgedragen aan het uiterlijk van de Lancashire Heeler, maar ook de Manchester Terriër wordt genoemd.

Placeholder Picture


In de jaren ’60 van de vorige eeuw begonnen enkele mensen zich voor het ras te interesseren en dat leidde ertoe dat het ras in 1981 door de Kennel Club als “Pedigree Dog” werd geaccepteerd. In 1984 werden de stamboeken gesloten en konden er geen ongeregistreerde honden meer in de populatie worden opgenomen.

Sinds november 2009 is het ras in Nederland erkend.

De Lancashire Heeler is een leuk ras om mee te trainen: ze leren heel snel, maar de eigenaars zijn vaak verrast door hun karakter en zeer inventieve geest. Lancashire Heelers zijn normaal gesproken erg vriendelijk.

Zoals alle rassen hebben ze veel baat bij een vroege socialisatie met mensen en andere honden. Het is zeer belangrijk dat Heelers een gehoorzaamheidstraining volgen om verder te socialiseren en de basiscommando’s te leren.

Lancashire Heelers zijn ideaal voor actieve mensen van alle leeftijden die in staat zijn om hun Heeler de aandacht te geven die hij nodig heeft. Heelers zijn geschikt voor gezinnen met oudere kinderen, maar niet zo geschikt als eerste hond. Een 'honden-proof' tuin is belangrijk want als zij zonder toezicht worden achtergelaten, zijn ze in staat om via het kleinste gat te ontsnappen of ze springen over een lage omheining!

Placeholder Picture


De Lancashire Heeler heeft de kleur liver and tan en black and tan met pigment dat overeenstemt met de vachtkleur. Met een warme roodbruine aftekeningen op de wangen en meestal ook boven de ogen. Warm roodbruin op de voorsnuit en de voorborst en van de knieën naar beneden, aan de binnenkant van de achterbenen en onder de staart. Een duidelijke, zwarte of leverkleurige aftekening (duimafdruk) direct boven de voorvoeten is gewenst.

Wit in de vacht moet ontmoedigd worden. Een klein wit vlekje op de voorborst is toegestaan, maar ongewenst.

Het Ras;

Een kleine, krachtige, stevig gebouwde werkhond die alert en energiek is.

Schofthoogte reuen: 30 cm.

Schofthoogte teven: 25 cm.

Oren: staande oren of tiporen. Oren zonder lift (hangende oren) zijn ongewenst.

Lichaam: goed gewelfde ribben die ver naar achteren doorlopen. Rug: stevige vlakke bovenbelijning.

Staart: hoog aangezet, in lichte boog over de rug gedragen. Een volledige ring is ongewenst.

Karakter eigenschappen:

Vrolijk
Enthousiast
Aanhankelijk naar de baas
Werklust

Gezondheid

Lens luxatie (PLL)
Patella luxatie

Placeholder Picture Realisatie en design: Webstudio4u Even voorstellen

Contact